English French German Italian Portuguese Russian Spanish

GOLTE

Severovzhodno od Mozirja se vzdigujejo iznad gričevnatega in hribovitega sveta vulkanskih kamnin apnenčeve Golte (Mozirske planine). Planota Golte se na sever spušča v razgibanem svetu proti Kalu, na bolj uravnanem področju so tam dobile prostor planine: Rastovčka, Hleviška, Hribarska in na severovzhodnem koncu Konečka planina. Proti jugu se od žičniške postaje naprej Golte počasi vzpenjajo v 1563 m visoki Medvednjak in malo višji Konjski vrh, od tam pa svet prehaja v gole Tirske peči, ki se odsekano spuščajo na ljubensko stran. Nastali so kraški izdelki vseh sort, poleg žlebičja je na sami planoti polno vrtač in več kraških jam. (Ledenica, Kebrova luknja, Medvedja jama, Mesarska lopa). Tukaj pridejo na račun ljubitelji zelenih oblik turizma, saj ima Zgornja Savinjska dolina odlične pogoje za planinarjenje, alpinizem, kajakaštvo, jadralno letenje, zmajarstvo, gorsko kolesarjenje, jamarstvo, fotolov, tek na smučeh, smučanje…

ZIMSKO/LETNI-turistični centergolte

Mozirska koča 1344 m n.v.)od koder je lep razgled na Savinjsko dolino, Savinjske Alpe in vzhodne Karavanke.

POT: iz Mozirja po lokalni cesti mimo Šmihela in naprej proti Mozirski koči 1344 m n.v.) in do planine Medvednjak. Iz spodnje postaje Žekovca pa so že leta 1969 zgradili nihalko, ki prepelje 56 oseb v osmih minutah na planino. Tam stoji na nadmorski višini 1410 metrov hotel z restavracijo, wellness, šola smučanja, ski servis, izposoja smučk.

KRAJINSKI PARK – GOLTE so bile proglašene leta 1987 in velja varstveni režim

OBMOČJE Natura 2000 potrebno je ohranjati stanje določenih vrst živali: divji petelin, ruševec, belka, gozdni jereb

SMUČARSKI CENTER GOLTE

Smučišče je izraz za urejeno in označeno področje, ki je namenjeno smučanju, deskanju – ali kompleks smučarskih prog, ki so med seboj povezane s skupnimi napravami: vlečnice, sedežnice. Smučarski center Golte je na 50 ha in na 1.000 m in 1.600 m n.v.. 12 km smučarskih prog za vse vrste smučarjev: od začetnikov do vrhunskih smučarjev. 4,4 km je modrih prog, 7,4 km rdečih in slab kilometer črnih prog za najzahtevnejše smučarje. Na Golteh so proge široke, dolge in s prečudovitim pogledom na Kamniško Savinjske Alpe. Smučarji tekači pa imajo pripravljene tekaške poti z izhodiščem na Starih stanih. Turno smuka: pa se podate iz Golt proti Smrekovcu ali Raduhi.

PONUDBA: več apartmajev ob smučišču in hotelu Golte več...